Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-05@14:53:21 GMT

کار ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان به کجا رسید

تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۵۴۵۰۱

کار ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان به کجا رسید

گروه استان‌ها- پرونده اولیه ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان تهیه و برای دفتر یونسکو ارسال شده اما هنوز برخی اقدامات تکمیلی برای ثبت این شاهکار معماری ایرانی در دوره ساسانیان انجام نشده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان ، دیوار دفاعی گرگان که بعد از دیوار چین، طولانی‌ترین دیوار تاریخی در دنیا به شمار می‌رود 200 کیلومتر طول دارد که از کوه‌های خراسان آغاز می‌شد، در شمال رودخانه گرگان امتداد پیدا می‌کرد و به دریا خزر منتهی می‌شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیوار دفاعی گرگان، یکی از شاهکارهای منحصربه فرد معماری ایرانی در دوره ساسانی به شمار می‌رود؛ دیواری که به واسطه آجرهای قرمز رنگش به " مار سرخ" هم مشهور بوده است.

آن طور که برخی باستان شناسان خارجی از جمله پروفسور تونی ویلکینسون می‌گوید این دیوار آجری قبل از دیوار چین ساخته شده است. برخلاف فرض عمومی، همه بخش‌های دیوار چین در قرن سوم پیش از میلاد ساخته نشده بلکه بخش اصلی و زیاد آن در قرن 16 میلادی ساخته شده است یعنی 1000 سال بعد از دیوار دفاعی گرگان.

بررسی‌های کاوشگران نشان می‌دهد که دیوار دفاعی گرگان فقط یک سد دفاعی نبوده بلکه یک سامانه پیچیده آبرسانی هم داشته است.

کاوش‌های باستان شناسی که در مسیر دیوار انجام شده، منجر به پدیدار شدن بخش‌هایی از کوره‌های آجزپزی شده است. کوره‌هایی که در فاصله‌های بسیار نزدیک به هم قرار داشتند و آجرهای موردنیاز ساخت دیوار را تأمین می‌کردند. با توجه به اینکه اراضی کشاورزی این دیوار را احاطه کرده امروز دیگر نمی‌توان اثری از این کوره‌ها را بر روی زمین مشاهده کرد.

علاوه بر این در طول دیوار دفاعی گرگان 38 پادگان واقع شده بود که تخمین زده می‌شود 30 هزار سرباز از دیوار نگهبانی می‌کردند. خندقی در مقابل دیوار به عمق 5 متر و ده‌ها کیلومتر طول هم ایجاد شده بود که کار دفاع از دشت حاصلخیز گرگان را در مقابل اقوام بیابانگرد آسیای میانه موسوم به " هون‌ها"، آسان می‌کرد.

اما موضوع ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان چند سالی است که به یک مطالبه جدی در استان گلستان به ویژه در گرگان تبدیل شده تا جایی که نماینده ولی فقیه در استان از مسئولان دولت یازدهم و دوازدهم و البته در دیدارهای اخیر با مدیران دولت سیزدهم خواسته برای ثبت جهانی این اثر تاریخی اقدام کنند.

شاهکار مهندسی ایرانیان در رویای جهانی شدن/ دیوار دفاعی گرگان میراثی ماندگار از دوره ساسانی انتقاد آیت‌الله نورمفیدی از بی‌توجهی به آثار تاریخی/نسبت به احیای دیوار دفاعی گرگان غفلت شده است

اما ثبت جهانی یک اثر تاریخی نیازمند داشتن یکسری مقدمات و رعایت برخی الزامات است، هنوز حریم دیوار دفاعی گرگان مشخص نشده، تصویربرداری هوایی آن برای تهیه نقشه تکمیل نیست و برخی ایرادات دیگر هم وجود دارد که باید گام به گام و البته با سرعت بیشتری نسبت به رفع آنها اقدام کرد.

در همین باره حمید عمرانی رکاوندی مدیر پایگاه دیوار دفاعی گرگان در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار داشت: پرونده اولیه ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان تا 31 شهریورماه امسال که مهلت داشتیم، برای یونسکو ارسال شده است و منتظر هستیم نتیجه بررسی‌ها اعلام شود.

وی درباره تهیه نقشه‌های هوایی از مسیر دیوار دفاعی گرگان هم گفت: قرار است در صورت صدور مجوز پرواز و تدارک مقدمات اجرایی آن، تا آخر آذرماه تصاویر هوایی برای تهیه نقشه‌ها گرفته شود.

عمرانی رکاوندی در مورد احداث پایگاه دیوار دفاعی گرگان در گمیشان بیان داشت: ما نیاز به مرکزی داریم که بتواند خدمات حفاظتی، پژوهشی و گردشگری درخصوص دیوار گرگان که دیوار تمیشه کردکوی را هم شامل می‌شود، ارائه دهد. برای همین پایگاهی را پیش بینی کردیم که قرار بود با توجه به محرومیت گمیشان در آن منطقه ساخته شود. پیمانکار پروژه انتخاب و کار شروع شده است و اکنون در فاز اول هستیم تا فونداسیون را بالا بیاوریم.

وی ادامه داد: پرونده اولیه ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان تا 31 شهریورماه امسال کامل و تحویل دفتر ثبت جهانی شده است. این پرونده اولیه و موقتی است، پس از مطالعه و بررسی پرونده، اگر ایرادات و مشکلاتی وجود داشته باشد، پرونده برگشت داده خواهد شد و ما فرصت داریم تا نواقص را برطرف کنیم.

مدیر پایگاه دیوار دفاعی گرگان گفت: ما منتظر پاسخ هستیم و این فرآیند حداقل 6 ماه طول می‌کشد و تا آخر زمستان باید صبر کنیم تا نتیجه بررسی‌ها مشخص شود.

وی خاطرنشان کرد: قبل از تکمیل پرونده ثبت جهانی باید اقدامات اولیه را انجام دهیم. بسترسازی برای زیرساخت‌های گردشگری، نصب تابلو، تعیین و تصویب حریم دیوار، ساماندهی کارگاه‌های کاوش و تبدیل به سایت موزه و غیره از اقداماتی است که باید انجام شود که البته همه اینها نیازمند تأمین اعتبار است.

عمرانی رکاوندی این را هم گفت که علاوه بر دیوار دفاعی گرگان، هگمتانه همدان و ماسوله گیلان هم کاندیدای ثبت جهانی هستند و ما باید اقدامات خود را به صورت کامل انجام دهیم و امیدوار باشیم از سوی ایران، دیوار دفاعی گرگان برای ثبت جهانی به یونسکو معرفی شود.

انتهای پیام/582/ح

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ثبت جهانی دیوار دفاعی گرگان پرونده اولیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۵۴۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات انسداد مرزهای شرقی توسط فراجا ؛ ساخت دیوار ۴ متری

به گزارش همشهری آنلاین، چندی پیش خبری مورد اجرای طرح انسداد مرزهای شرقی کشور منتشر و اعلام شد که بناست دربازه زمانی ۳ ساله دیوار بتنی ۴ متری، سیم خاردار، فنس و جاده اصولی در مرزهای مشترک میان ایران و افغانستان ساخته شود. در همین راستا نیز جانشین فرمانده فراجا توضیحاتی بیشتر از اجرای این طرح را ارائه کرده است.

سردار قاسم رضایی درباره اجرای طرح انسداد مرزهای شرقی گفت: مسئولیت مرزهای کشور با فرماندهی انتظامی است و مرزبانی وظیفه کنترل و مدیریت مرزها را دارد. در بعضی از مرزها مانند مرزهای شمال غربی و مرزهای شرقی، تهدیداتی از آن سوی مرزها وجود دارد که ما با آن مقابله می‌کنیم.

جانشین فرمانده کل انتظامی کشور ادامه داد: به عنوان مثال، حمل و نقل مواد مخدر یا تردد اشرار و حتی نفوذ تروریست ها ممکن است از این مرزها صورت بگیرد. در همین راستا و بنابر درخواست پلیس مقرر شد انسدادهای فیزیکی در این مرزها ایجاد شود تا کنترل و مدیریت آنها بهتر صورت گیرد.

رضایی اظهار کرد: بنابراین با مدیریت فراجا و استفاده از نظرات کارشناسی مرزبانی و بودجه‌ای که دولت تامین کرده است، مقرر شد از امکانات مهندسی رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ساخت این دیوارها نیز استفاده شود. در صورت نیاز با سپاه پاسداران نیز هماهنگی‌هایی صورت خواهد گرفت و از ظرفیت آنان نیز استفاده خواهیم کرد. در واقع این طرح، طرح پلیس است که ارتش به خاطر داشتن دانش فنی مناسب اجرای آن را بر عهده گرفته است. در مجموع فراجا مسئول تامین امنیت مرزهای کشور است.

وی با بیان اینکه همه منطقه دیوارکشی نخواهد شد، افزود: تنها در نقاطی که آسیب‌پذیری وجود دارد این انسداد فیزیکی ایجاد می‌شود. علاوه بر آن، مرزبانان و مرزنشینان غیور ما نیز در تامین امنیت مشارکت دارند. خوشبختانه تجهیزات خوبی نیز برای رصد و پایش مرزها در اختیار فراجا قرار دارد و البته این تجهیزات بیشتر هم خواهد شد.

کد خبر 849262 منبع: ایسنا برچسب‌ها مرزباني ایران و افغانستان خبر مهم فراجا

دیگر خبرها

  • کاربرد انواع ریسه ال ای دی در دکوراسیون داخلی
  • فیلمی که دیوار میان پایتخت و شهرستان را از بین برد
  • قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد
  • اعلام جزئیات ساخت دیوار ۴ متری در مرزهای شرقی کشور
  • جزئیات انسداد مرزهای شرقی توسط فراجا؛ ساخت دیوار ۴ متری
  • جزئیات طرح جدید برای انسداد مرز‌های شرقی؛ ساخت دیوار ۴ متری
  • جزئیات انسداد مرزهای شرقی توسط فراجا ؛ ساخت دیوار ۴ متری
  • خداحافظی احساسی: دیوار زرد اشک رویس را در آورد
  • پرسپولیس و ثبت یک آمار تاریخی؛ دیوار تهران
  • این اتوبوس شمیران به در و دیوار می‌خورد